fbpx

MG Verktyg AB, Göteborg, Trollhättan & Eskilstuna

+46 (0)31 54 11 11 order@mg-verktyg.se

MAQ – senaste generationen av vibrationsdämpningsteknik

Att styra vibrationerna vid bearbetning har alltid varit en svår process, och det är ofta den enda lösningen är att försöka om och om igen. Vibrationerna vid bearbetning kan komma från antingen arbetsstycket eller verktyget, ibland från båda. Massdämpare är fortfarande den vanligaste lösningen. Historien om massdämpare på skärverktyg började för länge sedan och det första patentet är daterat 1934.

Första generationens massdämpare utvecklat av George H Leland (US2051954) 1934. Metoden var att använda friktionskraft / styvhet på fiberskivor för att dämpa vibrationer ställa in massdämpare.

Andra generationen introducerades av James D Smith (GB3249762A) 1964. Använda gummi för att bygga det elastiska stödet för massdämparen för att avsevärt förbättra den inställda massdämparens noggrannhet.

Tredje generationen introducerad av K Maddux (US3774730A) 1972. Utvecklats så att massdämparen kan justeras utan att verktyget behöver demonteras efter att har ställts in i maskinen.

Fjärde generationen designad av Andreassen L. et al (NO128725B) 1974. Användning av gummi som stödmaterial och förstärkning av dämpningsegenskapen genom att integrera med viskös olja.

Den femte generationen av dämpade verktyg har de unika egenskaperna hos MAQs patenterade Self-Tuning Mass Damper system med frekvensberoende polymerer.

Branschen strävar ständigt efter att öka produktiviteten och att utnyttja fördelarna med femte generationens hållare kan i många fall vara en genväg. Med de ständiga ansträngningarna för att kontrollera vibrationer vid bearbetning är det kanske dags att uppgradera branschstandarden med verktyg märkta med ”vibrationskontrol” egenskapen.

För att läsa mer om hur du behärskar vibrationer vid bearbetning rekommenderar vi att du laddar ner MAQs White Paper dokument.

MAQ är den senaste generationen av vibrationsdämpningsteknik med sin patenterade Self-Tuning Mass Dampener.